Jęzor

Jensor

Jęzor – południowa, nieduża dzielnica Sosnowca, czasem błędnie traktowana jako część Niwki.
Graniczy od wschodu i południa z Jaworznem, a od zachodu i północy z Niwką i fragmentarycznie z Mysłowicami, którą to granicę wyznaczają przepływające tutaj rzeki: Biała Przemsza, do której na styku dzielnic uchodzi Bobrek, łącząca się następnie w Trójkącie Trzech Cesarzy z Czarną Przemszą, tworząc w ten sposób Przemszę.
Do 1790 jako przysiółek Dąbrowy Narodowej (Jaworzno) Jęzor był własnością biskupstwa ...
Do 1790 jako przysiółek Dąbrowy Narodowej (Jaworzno) Jęzor był własnością biskupstwa krakowskiego i wchodził w skład klucza sławkowskiego. W przeszłości ta dzielnica w całości należała do miasta Jaworzna. Dopiero w 1953 roku Jęzor został przyłączony do Sosnowca. Przed zaborami własność biskupów krakowskich, w czasie zaborów w zaborze austriackim (1795–1809 i 1846–1918), w departamencie krakowskim Księstwa Warszawskiego (1809–1815), Wolnym Mieście Krakowie (1815–1846), w II Rzeczypospolitej – w powiecie chrzanowskim województwa krakowskiego.

Trójkąt Trzech Cesarzy.
    Trójkąt Trzech Cesarzy, most graniczny niemiecko-austriacki. oberża ...