Most Piastowski (nowy)

Most Piastowski (stary)

Stara Świna

Alte Swine

Stara Świna - południowa część cieśniny Świna znajdująca się w województwie zachodniopomorskim w Świnoujściu. Obejmuje odcinek od pogranicza Zalewu Szczecińskiego i Wicka Wielkiego do ujścia Kanału Piastowskiego do Świny. Stara Świna oddziela dwie grupy wysp:
- Wolin, Wiszowa Kępa, Lądko, Wołcza Kępa, Warnie Kępy, Wydrza Kępa,
- Mały Krzek, Wielki Krzek, Karsibór, Karsiborska Kępa.
Część obszaru Starej Świny w pobliżu Wicka Wielkiego jest włączona do Wolińskiego Parku Narodowego. Tereny Starej ...
Część obszaru Starej Świny w pobliżu Wicka Wielkiego jest włączona do Wolińskiego Parku Narodowego. Tereny Starej Świny zostały objęte specjalnym obszarem ochrony siedlisk „Wolin i Uznam” oraz obszarem specjalnej ochrony ptaków „Delta Świny”.
Źródło opisu: .