Sąd Okręgowy (dawny)

Oficyna pałacu Krasińskich

lata 70-80 XVII w.

Budynek powstał jako piętrowa oficyna pałacu Krasińskich mieszcząca m.in. kuchnię i arsenał.
W 1819-20 oficyna został podwyższona o jedno piętro i gruntownie przebudowana w stylu klasycystycznym przez Ch. P. Aignera.
W 1938 ulica Bonifraterska została przedłużona na odcinku Świętojerska - Franciszkańska. Był to jeden z etapów budowy połączenia Żoliborza ze Śródmieściem. Jednym z elementów tej inwestycji było połączenie placu Krasińskich z Bonifraterską. W tym celu rozebrano fragment parteru budynku ...
W 1938 ulica Bonifraterska została przedłużona na odcinku Świętojerska - Franciszkańska. Był to jeden z etapów budowy połączenia Żoliborza ze Śródmieściem. Jednym z elementów tej inwestycji było połączenie placu Krasińskich z Bonifraterską. W tym celu rozebrano fragment parteru budynku Sądu Okręgowego tworząc przejazd dla samochodów i tramwajów. Autorem projektu przebudowy budynku był M. Lalewicz.
Zniszczony w czasie II wojny światowej. Najmniej zniszczony przejazd, wykonany w latach 30-tych, został rozebrany dopiero po 1957.
Obecnie w tym miejscu znajduje się skrzydło kompleksu Sądu Najwyższego w nowoczesnej formie nawiązujące do kształtu przedwojennego budynku.

Dawny sąd okręgowy.