Kościół św. Michała Archanioła

XIV/XV/XVI

Kościół został zbudowany w drugiej połowie XIV w. i kolejnych latach rozbudowywany. W XV w. zbudowano gwiaździste sklepienie, a wieżę na przełomie XV i XVI w. W 1872 r. dodano drewnianą część wieży z hełmem. Całość jest budowlą halową, trójnawową. Ze starego, gotyckiego wystroju pozostał tylko fragment malowidła ściennego. Ołtarz główny powstał w 1668 r., ambona w 1649, a chrzcielnica w 1670. Przy kościele pozostały mury miejskie z XIV w., z fragmentami baszty. Obecnie jest to kościół parafialny ...
Kościół został zbudowany w drugiej połowie XIV w. i kolejnych latach rozbudowywany. W XV w. zbudowano gwiaździste sklepienie, a wieżę na przełomie XV i XVI w. W 1872 r. dodano drewnianą część wieży z hełmem. Całość jest budowlą halową, trójnawową. Ze starego, gotyckiego wystroju pozostał tylko fragment malowidła ściennego. Ołtarz główny powstał w 1668 r., ambona w 1649, a chrzcielnica w 1670. Przy kościele pozostały mury miejskie z XIV w., z fragmentami baszty. Obecnie jest to kościół parafialny pw. św. Michała Archanioła, a duszpasterstwo w nim sprawują salezjanie.
Za portalem polskaniezwykla.pl

Panorama Sępopola na miedziorycie, datowanie niepewne.