Ratusz i Urząd Miejski w Cieszynie

XIX

Budynek cieszyńskiego ratusza powstał w 1496 r. kiedy to książę cieszyński Kazimierz II ofiarował miastu plac pod zabudowę nowego Rynku. Wzniesiony tam pierwszy renesansowy ratusz uległ zniszczeniu podczas wojny trzydziestoletniej. Odnowiony, otrzymał w 1667 r. malarską dekorację. Nie oszczędziły go kolejne pożary w 1720 i 1789 r. Odbudowany został w 1800 r. wg projektu architekta Ignacego Chambreza de Ryvos przy znacznej pomocy finansowej księcia Alberta Sasko-Cieszyńskiego i jego żony Marii Krystyny. ...
Budynek cieszyńskiego ratusza powstał w 1496 r. kiedy to książę cieszyński Kazimierz II ofiarował miastu plac pod zabudowę nowego Rynku. Wzniesiony tam pierwszy renesansowy ratusz uległ zniszczeniu podczas wojny trzydziestoletniej. Odnowiony, otrzymał w 1667 r. malarską dekorację. Nie oszczędziły go kolejne pożary w 1720 i 1789 r. Odbudowany został w 1800 r. wg projektu architekta Ignacego Chambreza de Ryvos przy znacznej pomocy finansowej księcia Alberta Sasko-Cieszyńskiego i jego żony Marii Krystyny. Z przebudowy tej zachowała się jedynie zegarowa wieża z późnobarokowym hełmem. Klasycystyczna fasada o toskańskiej kolumnadzie i trójkątnym przyczółku z herbem miasta powstała w 1846 r. po kolejnym pożarze budynku. Do starego ratusza przylega neorenesansowe skrzydło mieszczące na swym drugim piętrze reprezentacyjną salę obrad rady miejskiej, ozdobioną dębową boazerią i fryzem złożonym z 64 szlacheckich i cechowych herbów.

Za:

CIESZYN. Rynek z ratuszem; anonim, grafika z XIX wieku / Náměstí ...