Pomnik Władysława Jagiełły

W roku 1393 król Władysław Jagiełło nadał Przeworskowi prawa miejskie. Pamiętano o tym wydarzeniu zawsze ale dopiero w roku 1910, z okazji obchodów 500-lecia Bitwy pod Grunwaldem wzniesiono królowi pomnik. Znajduje się on na rynku obok Ratusza. W czasie okupacji figurę króla wykonaną z piaskowca ukryto i dopiero w roku 1960 powróciła na swe miejsce.

Na cokole umieszczono tablicę z inskrypcją o następującej treści: W 550. rocznicę zwycięstwa pod Grunwaldem w miejsce zniszczonej przez okupanta hitlerowskiego ...

Na cokole umieszczono tablicę z inskrypcją o następującej treści: W 550. rocznicę zwycięstwa pod Grunwaldem w miejsce zniszczonej przez okupanta hitlerowskiego w roku 1940 Tablicę tę funduje Społeczeństwo Przeworskie z okazji rozpoczęcia obchodu Tysiąclecia Państwa Polskiego i Siedemsetlecia Miasta w roku 1960.

Ratusz i pomnik Władysława Jagiełły na Rynku w Przeworsku.
    Przeworsk. Ratusz i pomnik Władysława Jagiełły.