Hotel Apollo

Hotel Friedrichsbad, Dom wczasowy Antena 1

2 poł. XIX w.

Darłówko Zachodnie to dziś nadmorska część Darłowa. Do 1945 r. był to niezależny, nadbałtycki kurort noszący niemiecką nazwę Rügenwaldermünde odwiedzany licznie przez letników. Dla nich w XIX w. zbudowano tutaj reprezentacyjne budynki, a wśród nich dom zdrojowy "Friedrichsbad" przy dzisiejszej ulicy Kąpielowej. Wśród jego klientów był cesarz niemiecki Wilhelm I, który wracał tutaj kilkukrotnie. Obecnie mieści się tutaj hotel "Apollo".

Dom zdrojowy zbudowano w 2 połowie XIX w. w stylu klasycystycznym. ...

Dom zdrojowy zbudowano w 2 połowie XIX w. w stylu klasycystycznym. Budynek składał się z trzech segmentów. Pośrodku znalazł się dwupiętrowy ryzalit z gankiem wspartym na kolumnach. Z lewej strony umiejscowiono piętrową część mieszkalną, a po prawej salę restauracyjną. Fasada północna wybiegała bezpośrednio na plażę. Dawny dom zdrojowy jest zabytkiem o znaczeniu lokalnym dla gminy Darłowo.

Darłówko, wejście do domu zdrojowego Friedrichsbad.
    Dom Zdrojowy Friedrichsbad, dzisiejszy hotel Apollo w Darłówku.