Pomnik wojenny (Rydzewo)

Kościół św. Andrzeja Boboli

Kościół w Rydzewie wybudowano w latach 1579-1591z inicjatywy biskupa ewangelickiego Johannesa Wiganda. W roku 1770 świątynia została przebudowana.W 1772r. wybudowano dzwonnicę. W kościele zachowało się szereg cennych elementów wyposażenia. Ołtarz główny pochodzi z 1600 roku. Również znajduje się w nim płaskorzeźba św. Anny Samotrzeciej z około 1520 roku. Ambona, ozdobiona korynckimi kolumienkami, główkami aniołków i figurami świętych została wykonana w 1630 roku. Jest tutaj także mosiężna misa chrzcielna, ...
Kościół w Rydzewie wybudowano w latach 1579-1591z inicjatywy biskupa ewangelickiego Johannesa Wiganda. W roku 1770 świątynia została przebudowana.W 1772r. wybudowano dzwonnicę. W kościele zachowało się szereg cennych elementów wyposażenia. Ołtarz główny pochodzi z 1600 roku. Również znajduje się w nim płaskorzeźba św. Anny Samotrzeciej z około 1520 roku. Ambona, ozdobiona korynckimi kolumienkami, główkami aniołków i figurami świętych została wykonana w 1630 roku. Jest tutaj także mosiężna misa chrzcielna, ławka kolatorska Mikołaja Bogaczewskiego i fragmenty rzeźbionych stall (użyte wtórnie w nowych ławkach) – wszystkie z XVII wieku. Do zakrystii wiodą drewniane, zdobione drzwi z datą 1591.
Po II wojnie światowej jest kościołem katolickim pw. św. Andrzeja Boboli.

Kościół św. Andrzeja Boboli w Rydzewie