Baszta Więzienna

Neues Tor

Baszta Więzienna, nazywana też Basztą Prochową lub Basztą Czarownic znajduje się po północnej stronie średniowiecznego miasta w ramach fortyfikacji miejskich. Budowla wzniesiona została w końcu XIII i drugiej połowie XIV wieku z kamienia i cegły ceramicznej na zaprawie wapiennej. Budowla założona jest na planie czworobocznym, zbliżonym do kwadratu. Baszta w dolnej partii posiada formę prostopadłościenną, przechodząc powyżej w formę spłaszczonego walca. W zwieńczeniu znajduje się stożkowy, ceramiczny ...
Baszta Więzienna, nazywana też Basztą Prochową lub Basztą Czarownic znajduje się po północnej stronie średniowiecznego miasta w ramach fortyfikacji miejskich. Budowla wzniesiona została w końcu XIII i drugiej połowie XIV wieku z kamienia i cegły ceramicznej na zaprawie wapiennej. Budowla założona jest na planie czworobocznym, zbliżonym do kwadratu. Baszta w dolnej partii posiada formę prostopadłościenną, przechodząc powyżej w formę spłaszczonego walca. W zwieńczeniu znajduje się stożkowy, ceramiczny hełm z chorągiewką pogodową oraz platforma widokowa. W elewacji północno-zachodniej umieszczono dekorację złożoną z ostrołucznie zamkniętych blend w układzie triforialnym. Wnętrze podzielone zostało na trzy kondygnacje skomunikowane drewnianymi schodami. W obrębie każdej z nich znajduje się po jednym pomieszczeniu doświetlonym wąskimi oknami. W XVII wieku mieściło się tutaj więzienie, a następnie magazyn prochu. W 1783 roku w sąsiedztwie baszty wybito w murze furtę nazywaną Bramą Pożarową, a następnie od 1821 roku Nową Bramą. W latach 1900-1910 baszta przeszła gruntowny remont polegający na uzupełnieniu ubytków cegieł i fugowania. Podobny zakres prac przeprowadzono w 1990 roku. Obiekt nie jest obecnie użytkowany.

Dziewiętnastowieczna karta pocztowa ze Strzelców Krajeńskich
    Baszta Młyńska i Baszta Więzienna w Strzelcach Krajeńskich