Park zamkowy

Wnętrza zamku

Zamek w Łańcucie

W 1629 roku dobra łańcuckie od synów Stanisława Stadnickiego kupił Stanisław Lubomirski. W latach 1629-1641 wybudował zamek z wieżami w narożach, otoczony systemem fortyfikacji bastionowych i podwójną linią wałów obronnych z suchą fosą.
Obecny wygląd rezydencja łańcucka zawdzięcza przebudowie dokonanej w II połowie XVIII wieku przez Stanisława Lubomirskiego Marszałka Wielkiego Koronnego i jego żonę Izabelę z Czartoryskich, zwaną Księżną Marszałkową, kuzynkę króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. ...
Obecny wygląd rezydencja łańcucka zawdzięcza przebudowie dokonanej w II połowie XVIII wieku przez Stanisława Lubomirskiego Marszałka Wielkiego Koronnego i jego żonę Izabelę z Czartoryskich, zwaną Księżną Marszałkową, kuzynkę króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Z tego okresu pochodzi między innymi "Pokój pod Widokiem", "Apartament Brenny", "Apartament Chiński", "Apartament Turecki" - z zachowanym autentycznym wystrojem wnętrz. Staraniem Księżnej Marszałkowej założono wokół zamku park krajobrazowy.
W 1816 roku w spadku po Izabeli Lubomirskiej część majątku w tym dobra łańcuckie otrzymują jej wnukowie, synowie Jana Potockiego, znanego podróżnika
i pisarza, autora "Parad" i "Rękopisu znalezionego w Saragossie".
Po dokonaniu podziału w 1823 roku dobra łańcuckie przypadły starszemu wnukowi Alfredowi Potockiemu, który ustanowił ordynację.
Kolejnymi właścicielami byli Alfred pierwszy ordynat, następca również Alfred, później Roman i Alfred III Potocki ostatni ordynat (1915-1944).
Z inicjatywy Elżbiety z Radziwiłłów, żony Romana Potockiego w latach 1889-1912 zamek gruntownie przebudowano dostosowując go do wymogów współczesności, uwzględniając jednak zachowanie cennych wnętrz z czasów ks. Lubomirskiej. Założono instalację wodociągową, kanalizację, centralne ogrzewanie, przeprowadzano elektryfikację i zainstalowano telefony. Powiększono dwukrotnie powierzchnię parku, wybudowano Stajnie i Powozownię. Zamek otrzymał nową elewację w stylu neorenesansu francuskiego, którą podziwiamy do dnia dzisiejszego.
Ostatni właściciel Alfred Potocki w okresie międzywojennym udostępnił zamek na spotkania dyplomatyczne.
Zamek wraz z budynkami i parkiem tworzy zespół zabytkowy o najwyższej światowej klasie. W 1995 roku Muzeum-Zamek w Łańcucie zostało wybrane do udziału w programie UNESCO "Szlaki zamków Europy Środkowo-Wschodniej".

Widoki z Łańcuta
    Zamek od strony północnej