Collegium Iuridicum UAM

Raiffeisen-Haus, Bank Spółek Raiffeisen

Collegium Iuridicum w Poznaniu – jeden z monumentalnych gmachów, zlokalizowanych w obrębie Dzielnicy Cesarskiej w Poznaniu, w bezpośrednim sąsiedztwie Kaponiery (ścisłe centrum miasta - ul. Święty Marcin 90). Stanowi siedzibę Wydziału Prawa i Administracjii UAM. Collegium Iuridicum to dawny Bank Spółek Raiffeisena z 1907 zaprojektowany przez berlińską firmę Hartmann & Schlenzig (z Wilmersdorfu). Pozostałością tych czasów są istniejące nadal płaskorzeźby nad głównym wejściem od ul. Święty Marcin, ...
Collegium Iuridicum w Poznaniu – jeden z monumentalnych gmachów, zlokalizowanych w obrębie Dzielnicy Cesarskiej w Poznaniu, w bezpośrednim sąsiedztwie Kaponiery (ścisłe centrum miasta - ul. Święty Marcin 90). Stanowi siedzibę Wydziału Prawa i Administracjii UAM. Collegium Iuridicum to dawny Bank Spółek Raiffeisena z 1907 zaprojektowany przez berlińską firmę Hartmann & Schlenzig (z Wilmersdorfu). Pozostałością tych czasów są istniejące nadal płaskorzeźby nad głównym wejściem od ul. Święty Marcin, przedstawiające motywy wiejskie: kury, kaczki, snopki siana i duży ul słomiany - Reiffeisen wywodzi się z dawnych kas rolniczych. Na parterze znajdowała się sala operacyjna banku, wyżej mieszkania służbowe, a w suterenie funkcjonowała ogólnodostępna piwiarnia i winiarnia. Obiekt stylowo (neorenesans holenderski) nawiązuje do okolicznych zabudowań: Auli Uniwersyteckiej i Akademii Muzycznej (dawnego Domu Ewangelickiego). Koszt wzniesienia budynku wyniósł około 650.000 ówczesnych marek.
Collegium Iuridicum stanowi jeden z najważniejszych i najbardziej rozpoznawalnych elementów panoramy Poznania od strony zachodniej, uwiecznianych na licznych pocztówkach i zdjęciach okolicznościowych.
Źródło opisu: Wikipedia
/Petroniusz/
Po II wojnie światowej, do 1949r. w budynku mieściły się biura spółdzielni "Społem". Od 1949r. do 1956 znajdowała się tu siedziba Milicji Obywatelskiej. Dopiero potem gmach został przekazany w ręce Uniwersytetu.

Collegium Iuridicum Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
    Gmach Banku Spółek Raiffeisena.