Jezioro Białe Augustowskie

Jezioro Białe, Jezioro Krechowieckie

Jezioro Białe (pow. 480 ha, dł. ok. 6 000 m, maksymalna szer. 1 350 m, maksymalna gł. 30 m, pow. wysp 1,5 ha) nazywane jest też Białym Augustowskim lub Krechowieckim, od nazwy 1 Pułku Ułanów Krechowieckich stacjonującego w Augustowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Od zachodu Jezioro Białe łączy się poprzez rzeczkę Klonownicę (najkrótszą, bo zaledwie 800-metrową rzekę w Europie) z jeziorem Necko. We wschodniej części, przez śluzę Przewięź, jest połączone z jeziorem Studzienicznym oraz jeziorkiem ...
Jezioro Białe (pow. 480 ha, dł. ok. 6 000 m, maksymalna szer. 1 350 m, maksymalna gł. 30 m, pow. wysp 1,5 ha) nazywane jest też Białym Augustowskim lub Krechowieckim, od nazwy 1 Pułku Ułanów Krechowieckich stacjonującego w Augustowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Od zachodu Jezioro Białe łączy się poprzez rzeczkę Klonownicę (najkrótszą, bo zaledwie 800-metrową rzekę w Europie) z jeziorem Necko. We wschodniej części, przez śluzę Przewięź, jest połączone z jeziorem Studzienicznym oraz jeziorkiem Staw Wojciech. Linia brzegowa Białego jest dobrze rozwinięta, z licznymi zatokami (Orzechówka, Tartaczna, Wierszowiec) i półwyspami (Pień, Dąbek, Lisi Ogon). Brzegi są w większości wysokie i suche, porośnięte lasem sosnowym. Na jeziorze znajdują się 4 wyspy. Gatunki ryb żyjące w jeziorze to: szczupak węgorz, okoń, leszcz, płoć.

Jezioro Białe
    Jezioro Krechowieckie w Augustowie. Prezydent RP Ignacy Mościcki ...