Pomnik Ofiar Grudnia 1970

Umiejscowiony na placu między Aleją Solidarności i Janka Wiśniewskiego, przedstawia wykonaną z nierdzewnej stali datę 1970 przy czym cyfra 7 upodobniana jest do upadającego na twarz człowieka z plecami pooranymi kulami. Postawa pomnika w kształcie krzyża. Na osłaniającym jakby pomnik murku z kostki napis: „Zabitym 17.XII.1970". Idea wystawienia pomnika zrodziła się w sierpniu 1980 (podczas strajków Sierpnia ‘80). Wybrano projekt Stanisław Gierady. Pomnik wystawiono w rekordowym czasie 40 dni. Uroczystość ...
Umiejscowiony na placu między Aleją Solidarności i Janka Wiśniewskiego, przedstawia wykonaną z nierdzewnej stali datę 1970 przy czym cyfra 7 upodobniana jest do upadającego na twarz człowieka z plecami pooranymi kulami. Postawa pomnika w kształcie krzyża. Na osłaniającym jakby pomnik murku z kostki napis: „Zabitym 17.XII.1970". Idea wystawienia pomnika zrodziła się w sierpniu 1980 (podczas strajków Sierpnia ‘80). Wybrano projekt Stanisław Gierady. Pomnik wystawiono w rekordowym czasie 40 dni. Uroczystość odsłonięcia odbyła się 17.12.1980, w dziesiątą rocznicę tragicznych wydarzeń gdyńskich. Odsłonięcia dokonała Anna Piernicka, matka jednego z poległych stoczniowców - Ludwika Piernickiego lat 20.

Pomnik Ofiar Grudnia 1970.
    Gdynia. Pomnik Ofiar Grudnia 1970. Fot. J. Uklejewski.