Zamek Dębno

XV w.

Zamek rycerski, gotycki, z cegły (ok. 1470-1480), remontowany i nieznacznie przekształcany (XVI-XIX w.), restaurowany 1947-1978. Powstał na miejscu starszego drewnianego grodziska. Ufundował go kanclerz wielki koronny i kasztelan krakowski – Jakub Dębiński. Następnymi właścicielami zamku byli Ferenc Wesselini (z Węgier), Fraksztynowie, Tarłowie, Lańckorońscy i Jastrzębscy. Jest jedną z najwybitniejszych budowli gotyckiej architektury świeckiej w Polsce. Zabytek ten składa się z czterech jednopiętrowych ...
Zamek rycerski, gotycki, z cegły (ok. 1470-1480), remontowany i nieznacznie przekształcany (XVI-XIX w.), restaurowany 1947-1978. Powstał na miejscu starszego drewnianego grodziska. Ufundował go kanclerz wielki koronny i kasztelan krakowski – Jakub Dębiński. Następnymi właścicielami zamku byli Ferenc Wesselini (z Węgier), Fraksztynowie, Tarłowie, Lańckorońscy i Jastrzębscy. Jest jedną z najwybitniejszych budowli gotyckiej architektury świeckiej w Polsce. Zabytek ten składa się z czterech jednopiętrowych budynków, stykających się narożami, stojących wokół niewielkiego prostokątnego dziedzińca; na wysokości piętra biegnie drewniany ganek, umożliwiający komunikację między budynkami. Zamek jest oddziałem Muzeum Okręgowego w Tarnowie.

Wieżyczka narożna zamku w Dębnie.
    Zamek w Dębnie.