Kamienica nr 10-12

Kamienica Stanisława Pręczkowskiego

Jedna z pierwszych modernistycznych kamienic, realizowana trzema etapami w latach 1928 – 1937 z prawdziwym rozmachem. Uchodzi za najlepszą realizację modernistyczną lat 20-tych pod względem stylu. Projektant Tadeusz Jędrzejewski zaprojektował ją w nurcie wczesnego funkcjonalizmu, który łączył formy kubiczne z opływowymi. Po raz pierwszy zastosowano tu też wyraźne odniesienia okrętowe: uskokowo cofnięty narożnik wyższy o jedną kondygnację, sąsiadujący z cylindryczną formą nawiązującą do mostku kapitańskiego, ...
Jedna z pierwszych modernistycznych kamienic, realizowana trzema etapami w latach 1928 – 1937 z prawdziwym rozmachem. Uchodzi za najlepszą realizację modernistyczną lat 20-tych pod względem stylu. Projektant Tadeusz Jędrzejewski zaprojektował ją w nurcie wczesnego funkcjonalizmu, który łączył formy kubiczne z opływowymi. Po raz pierwszy zastosowano tu też wyraźne odniesienia okrętowe: uskokowo cofnięty narożnik wyższy o jedną kondygnację, sąsiadujący z cylindryczną formą nawiązującą do mostku kapitańskiego, podkreśloną metalowymi balustradami balkonów i ciemniejszym tynkiem. Dawniej na parterze działały lokale handlowe oraz kino „Polonia” (po wojnie – „Goplana”). Dziś mieści się tu restauracja„Trafik”

Skwer Kościuszki w Gdyni. Od prawej kamienica nr 10-12 i kamienica ...
    Adolf Hitler Platz, dzisiejszy skwer Tadeusza Kościuszki.