Stacja paliw Orlen (ul. Curie-Skłodowskiej), ul. Curie - Skłodowskiej Marii, Wrocław
Danuta B.: Kumpel trzymał kanistry z wystaną w kolejkach benzyną na balkonie, w bloku!. Na 10 piętrze. Adres pamiętam.
Detale zewnętrzne, Chojnów
Iras (Legzol): Chojnów - chojnowski; Chojnice - chojnicki :)
Leśniczówka (nie istnieje), Wałbrzych
ragnar - Administrator: Ale odkrycie! Przypisałem do obiektu.
Pałac Bogdanów (dawny), Bogdanów
stap: Jesteś pewien? Mam inną lokalizację, sprawdzę w ten weekend. Moze być też tak, ze pałac nie powstał w tym samym miejscu co dawna depozytura...
Kamienica nr 35, ul. Traugutta Romualda, Wrocław
maras - Administrator: Gratulacje za poprawne odpowiedzi, wszystkie były prawidłowe 14/14 :)

ragnar - Administrator

A na polu biały krzyż, nie pamięta już, kto pod nim śpi

Cmentarz garnizonowy w Nysie powstał w 1835 roku, długo przed wojną prusko –duńską z 1864 r.

/ / / /
Czaja Leszek | 2018-04-16 13:02:17
Świetne, pobudzające do refleksji opowiadanie. Ja dawno temu kurowałem się w sanatorium w Wapiennem koło Gorlic w Beskidzie Niskim. Ten rejon był miejscem ciężkich walk podczas I wojny światowej pomiędzy wojskami austriackimi i rosyjskimi. Jest tam wiele cmentarzy wojskowych zachowanych w dobrym stanie. Dobry stan tych nekropolii wynika stąd, że po obydwu stronach walczyli Polacy. Dewastacja poniemieckich cmentarzy wynikała z polityki ówczesnych władz, które za wszelką cenę chciały uprawdopodobnić tezę "Powrotu piastowskich ziem do Macierzy".
Kosa25 | 2018-04-18 11:11:18 | edytowany: 2018-04-18 11:12:19
Ciekawy artykuł. Temat ważny, trudny i kontrowersyjny. Kwestia likwidacji niemieckich cmentarzy wojennych na terenie Polski po 1945 roku jest interesująca także z prawnego punktu widzenia – jeśli dobrze pamiętam naruszone zostały przez Polskę ustalenia konwencji genewskiej z 1949 roku. Jeśli zaś chodzi o nyski cmentarz garnizonowy- czy jest Pani pewna, że przetrwał on niemal nienaruszony do 1970 roku? Z artykułu wynika, iż został on częściowo zlikwidowany już w 1948 roku. Rzeczywiście szkoda, iż na portalu nie ma praktycznie żadnej przedwojennej ikonografii dawnego cmentarza - i jego wygląd można sobie tylko wyobrazić. Nie zgadzam się natomiast z końcem artykułu- ,, Do czasu.. kiedy my, krzycząc o niszczeniu polskich cmentarzy na dzisiejszej Ukrainie, sami dewastowaliśmy bez najmniejszych skrupułów’’. Nie podoba mi się to uogólnienie. My czyli kto? Pani dewastowała? Ja dewastowałem poniemieckie nekropolie? No nie - prawda. Zasadniczo proces likwidacji niemieckich cmentarzy na terenie Polski dokonał się w latach 60. i 70. XX wieku. Kto miał wtedy rzekomo krzyczeć w Polsce o niszczeniu polskich cmentarzy na dzisiejszej Ukrainie? Partia? Inteligencja narodowa? Społeczeństwo? I jednocześnie proszę zauważyć, że wręcz obowiązkowo zajmując się tego typu zagadnieniami powinno się przyjąć kryterium chronologiczne 1945-1989 oraz 1989- do chwili obecnej. Pominięcie wszystkich działań jakie dokonały się na tym polu od transformacji ustrojowej – począwszy od państwowych do oddolnych działań obywatelskich może zaciemnić nieco poruszany problem.
zonia | 2018-04-18 16:40:00 | edytowany: 2018-04-18 16:40:11
Oczywiście nie jestem pewna. Mieszkam w Nysie od 1968 roku , ale tego cmentarza nie pamiętam. wiem tylko tyle, że od 1971 roku nastąpiła planowana przez Urząd sprzedaż kamieni nagrobnych z niemieckich cmentarzy w Nysie. Planowana!