Willa nr 10

Willa wzniesiona ok. 1910 r. na zadrzewionej działce, zwrócona elewacją wschodnią do ul. S. Okrzei. Willa dwukondygnacyjna z wysoką kondygnacją sutereny, otoczona kanałem fosy, nakryta ponad korpusem oraz ryzalitami dachami naczółkowymi z pokryciem ceramicznym.
Styl: secesja z elementami stylu regionalnego.
W 1910 r. willę wynajmował gen. major Eugen Christoph Erwin von Kleist (ur. 11-12-1855 r. w Gdańsku; zm. 23-03-1910 r. w Legnicy), który od 19-12-1905 r. do 02-03-1910 r. był dowódcą 7. regimentu ...
W 1910 r. willę wynajmował gen. major Eugen Christoph Erwin von Kleist (ur. 11-12-1855 r. w Gdańsku; zm. 23-03-1910 r. w Legnicy), który od 19-12-1905 r. do 02-03-1910 r. był dowódcą 7. regimentu Grenadierów Królewskich w Legnicy. Po uzyskaniu stopnia generała majora (02-03-1910 r.) tuż przed śmiecią został mianowany dowódcą 71. Brygady Piechoty.
Od 1939 r. willa była własnością Ericha von Manstein (ur. 24-11-1887 r. w Berlinie; zm. 10-06-1973 r. w Irenschauer [Górna Bawaria]). Od 04-02-1938 r. w stopniu generała porucznika został dwódcą 18. Dywizji Piechoty w Legnicy. Przed wybuchem II wojny światowej został szefem sztabu Armii „Południe”. Brał udział w walkach we Francji i ZSRR. 30-03-1944 r. został zdymisjonowany przez Hitlera i wrócił do Legnicy, gdzie cały czas mieszkała jego rodzina – żona, córka i dwóch synów. Mansteinowie wyjechali z Legnicy 27-01-1945 r.
Obecnie znajduje się tutaj Centrum Profilaktyczne Diagnostyczno-Lecznicze Fundacji na Rzecz Dzieci Zagłębia Miedziowego w Legnicy, która to fundacja przejęła budynek w marcu 1993 r. a w 1997 r. ulokowała się w nim siedziba fundacji wraz z Centrum Profilaktycznym Diagnostyczno-Leczniczym.

Źródło:
1) Gminna ewidencja zabytków :