Detale architektoniczne

Wnętrza ratusza

Pomnik Fryderyka Wilhelma III (dawny)

Ratusz

Rathaus Kolberg

Ratusz w Kołobrzegu to neogotycki budynek w kształcie litery C, wybudowany w latach 1829-1832 według projektu Karola Fryderyka Schinkel. Częściowo przebudowany w 1913 r. Ratusz przypomina średniowieczny zamek obrony, udekorowany jest wieżyczkami i blankowaniem. Na dziedzińcu do 1945 r. stał pomnik króla Fryderyka Wilhelma III, a później trybuna honorowa.

Budynek powstał w miejscu średniowiecznego ratusza zburzonego w 1807 r. podczas oblężenia miasta. Na piwnicach z XV wieku powstał nowy obiekt. ...

Budynek powstał w miejscu średniowiecznego ratusza zburzonego w 1807 r. podczas oblężenia miasta. Na piwnicach z XV wieku powstał nowy obiekt. Podczas bitwy o Kołobrzeg (1945 r.) pomimo intensywnego zbombardowania śródmieścia, kołobrzeski ratusz nie został zniszczony. Po wojnie mieściły się tutaj różne instytucji. Obecnie swoją siedzibę ma Galeria Sztuki Współczesnej, Informacja Turystyczna i Urząd Stanu Cywilnego.

Litografia przedstawiająca kołobrzeski ratusz.
    Handel przed Ratuszem.