Sea Towers

Sea Towers (ang. Morskie Wieże) – kompleks składający się z dwóch wież o wspólnej podstawie zlokalizowany w Gdyni. Został zaprojektowany przez wiedeńską pracownię architektoniczną Andrzeja Kapuścika, a inwestorem była firma Invest Komfort SA.

Sea Towers to kompleks o charakterze mieszkalnym oraz usługowo-biurowym, który składa się z dwóch wież: pierwsza posiada 28 kondygnacji, a druga 36 kondygnacji. Według wstępnych planów niższa z wież miała mieć 91 m, a wyższa 116 m, która wraz z masztem antenowym ...

Sea Towers to kompleks o charakterze mieszkalnym oraz usługowo-biurowym, który składa się z dwóch wież: pierwsza posiada 28 kondygnacji, a druga 36 kondygnacji. Według wstępnych planów niższa z wież miała mieć 91 m, a wyższa 116 m, która wraz z masztem antenowym miała osiągnąć wysokość 138 metrów. Po zamontowaniu masztu w dniu 17 września 2008 podano, że całkowita wysokość budynku wynosi 141,6 m, w tym długość masztu wynosi 16,2 m, a więc wyższa z wież do dachu ma 125,4 m. Dolne kondygnacje będą przeznaczone pod zaplecze techniczne i garażowe, kolejne jako obiekty usługowo-biurowe, handlowe oraz rekreacyjne, a powyżej będzie znajdować się strefa mieszkalna z apartamentami o zróżnicowanej powierzchni.

Ostatnie piętro wyższej wieży Sea Towers jest przeznaczone na taras widokowy, z którego widać m.in. Zatokę Gdańską, Mierzeję Helską oraz znaczną część Trójmiasta. Budynek jest zlokalizowany w samym centrum Gdyni, w tzw. Nadmorskiej Strefie Prestiżu Miejskiego na dawnych terenach firmy Dalmor, obok Skweru Kościuszki, w odległości 12 metrów od linii brzegowej – Nabrzeża Prezydenta.

Sea Towers widziany z al.Jana Pawła II
    Budynki Sea Towers w Gdyni.