Bank Pekao SA II Oddział w Rzeszowie

Bank Austriacko-Węgierski

Budynek został wzniesiony wg projektu krakowskiego architekta Teodora Hoffmanna w l. 1905-1907 dla Oddziału w Rzeszowie Banku Austro-Węgierskiego (Osterreichisch-ungarische Bank). W okresie międzywojennym mieściła się tu Polska Krajowa Kasa Pożyczkowa, a następnie Bank Polski SA Oddział w Rzeszowie, który w 1938 r. przeprowadził przebudowę budynku. W 1945 roku budynek przejął Narodowy Bank Polski. Pomiędzy latami 1971 i 1984 wzniesiono parterową przybudówkę od pn. Od 1989 roku w budynku mieści się ...
Budynek został wzniesiony wg projektu krakowskiego architekta Teodora Hoffmanna w l. 1905-1907 dla Oddziału w Rzeszowie Banku Austro-Węgierskiego (Osterreichisch-ungarische Bank). W okresie międzywojennym mieściła się tu Polska Krajowa Kasa Pożyczkowa, a następnie Bank Polski SA Oddział w Rzeszowie, który w 1938 r. przeprowadził przebudowę budynku. W 1945 roku budynek przejął Narodowy Bank Polski. Pomiędzy latami 1971 i 1984 wzniesiono parterową przybudówkę od pn. Od 1989 roku w budynku mieści się bank Pekao SA., który po 1993 r. przeprowadził jego rozbudowę o skrzydło wsch.

Bank, obecnie - Bank Pekao SA II Oddział.
    Bank Austriacko-Węgierski, dziś Peka w Rzeszowie.