Tablica pamiątkowa poświęcona deportacji Żydów

Z inicjatywy pani Rity Kratzenberg powstał wspólny projekt Muzeum Miejskiego Wrocławia, Muzeum Śląskiego w Görlitz, Gminy Wyznaniowej Żydowskiej we Wrocławiu oraz Fundacji Bente Kahan. Projektem tym jest tablica upamiętniająca deportację Żydów z Wrocławia i innych śląskich miejscowości do obozów zagłady. Dnia 13.04.2018 o godz. 11:00 w hallu dworca Wrocław Nadodrze odbyła się uroczystość jej odsłonięcia. W uroczystości wzięli udział m.in. przedstawiciele Ministerswa Kultury Republiki Federalnej ...
Z inicjatywy pani Rity Kratzenberg powstał wspólny projekt Muzeum Miejskiego Wrocławia, Muzeum Śląskiego w Görlitz, Gminy Wyznaniowej Żydowskiej we Wrocławiu oraz Fundacji Bente Kahan. Projektem tym jest tablica upamiętniająca deportację Żydów z Wrocławia i innych śląskich miejscowości do obozów zagłady. Dnia 13.04.2018 o godz. 11:00 w hallu dworca Wrocław Nadodrze odbyła się uroczystość jej odsłonięcia. W uroczystości wzięli udział m.in. przedstawiciele Ministerswa Kultury Republiki Federalnej Niemiec, Konsulatu Generalnego Niemiec we Wrocławiu, Urzędu Miasta Wrocławia i Urzędu Wojewódzkiego. Odsłonięcia tablicy dokonały wnuczki deportowanych: dr Tamar Cohn Gazit i Rita Kratzenberg.

Marek Mosoń

Uroczystość odsłonięcia tablicy pamiątkowej w hallu dworca