Wnętrza zamku

Panoramy i zdjęcia z wieży zamkowej

Zamek Królewski w Poznaniu

Königlische Staatsarchiv

XII w.

Zamek Królewski w Poznaniu to rezydencja królewska wzniesiona prawdopodobnie w XII wieku przez Przemysła II. Wielokrotnie rozbudowywany, niszczony i odbudowywany. Kazimierz Raczyński, ostatni starosta Wielkopolski, wykorzystując mury jednego z segmentów pochodzących z XVI wieku, wzniósł budynek archiwum (1783). Po II rozbiorze Prusacy wybudowali na pozostawionych renesansowych piwnicach dwukondygnacyjną oficynę, która razem z budynkiem archiwum stanowiła siedzibę rejencji. Później w zamku funkcjonował ...
Zamek Królewski w Poznaniu to rezydencja królewska wzniesiona prawdopodobnie w XII wieku przez Przemysła II. Wielokrotnie rozbudowywany, niszczony i odbudowywany. Kazimierz Raczyński, ostatni starosta Wielkopolski, wykorzystując mury jednego z segmentów pochodzących z XVI wieku, wzniósł budynek archiwum (1783). Po II rozbiorze Prusacy wybudowali na pozostawionych renesansowych piwnicach dwukondygnacyjną oficynę, która razem z budynkiem archiwum stanowiła siedzibę rejencji. Później w zamku funkcjonował sąd apelacyjny a następnie archiwum państwowe (do 1939 roku). W czasie walk o cytadelę w lutym 1945 roku zamek został zniszczony w wyniku ostrzału artylerii. W latach 1959-1964 odbudowano budynek archiwum wzniesiony przez Raczyńskiego - dzisiaj działa w nim Muzeum Sztuk Użytkowych oraz przebudowano wzniesiony przez Prusaków gmach - dzisiaj zajmują go pracownie muzealne. W latach 2010-2013 odbudowano południową część zamku wg projektu Witolda Milewskiego. W niektórych środowiskach zamek nazywany jest potocznie Zamkiem Gargamela.
/Petroniusz za Wikipedią/

Zamek Królewski w Poznaniu.