Posterunek odgałęźny Mietków

Mietków Podg., Mietków R1

Mietków to posterunek odgałęźny, stanowiący przejście rozjazdowe pomiędzy torami linii nr 274. Odgałęzia się tu także niespełna trzykilometrowa, zelektryfikowana linia (PLK nr 970, dł. 2,98 km) doprowadzająca do bocznicy WKSM, w skład której wchodzi również kopalnia kruszywa w Mietkowie. Linia 970 prowadzi w śladzie pierwotnego przebiegu linii 274, przebudowanej przed 1980 r. w czasie budowy Jeziora Mietkowskiego. Ruch pociągów na posterunku prowadzony jest przez nastawnię "Mk", która posiada urządzenia ...
Mietków to posterunek odgałęźny, stanowiący przejście rozjazdowe pomiędzy torami linii nr 274. Odgałęzia się tu także niespełna trzykilometrowa, zelektryfikowana linia (PLK nr 970, dł. 2,98 km) doprowadzająca do bocznicy WKSM, w skład której wchodzi również kopalnia kruszywa w Mietkowie. Linia 970 prowadzi w śladzie pierwotnego przebiegu linii 274, przebudowanej przed 1980 r. w czasie budowy Jeziora Mietkowskiego. Ruch pociągów na posterunku prowadzony jest przez nastawnię "Mk", która posiada urządzenia przekaźnikowe z sygnalizacją świetlną. Nastawnia obsługuje również przejazd kolejowy znajdujący się ok. kilometra dalej przy peronach przystanku osobowego Mietków. (moose za semaforek.kolej.org.pl)

Posterunek odgałęźny Mietków obsługujący trapezowe przejście rozjazdowe ...