Kościół św. Jana Ewangelisty i Matki Boskiej Częstochowskiej

St. Johanneskirche, Evangelische Stadtkirche

Kościół stanowi dzisiaj wspaniały pomnik budownictwa krzyżackiego i jest jednym z największych na całym pomorzu i pojezierzu. Pierwotna świątynia powstała w dawnej osadzie staropruskiej na miejscu kościółka z okresu pierwszego przybycia zakonu krzyżackiego. Powstania prusów zniszczyły świątynię. Po ponownym zdobyciu Bartoszyc w roku 1274 przystąpiono do założenia miasta. Prawa miejskie otrzymały Bartoszyce 18.02.1332 roku i wtedy też zapewne rozpoczęto budowę obecnej świątyni. ...
Kościół do dzisiaj zachował swój pierwotny charakter trójnawowej bazyliki w stylu gotyckim z bardzo wysoką nawą środkową i znacznie niższymi nawami bocznymi. Korpus kościoła nie uległ zmianie od XIV w. , lecz jego sylwetka zmieniła się na skutek dobudowywania różnego rodzaju kaplic oraz przebudowy w roku 1676. Również wieża w pierwszych stuleciach była wyższa. W roku 1732 odnowiono ją, nasadzając kopułę włoską pochodzącąz XVII wieku.

Wnętrze kościoła posiada piękne sklepienie o rzadkich czterogwiaździstych zespołach w jednym przęśle. Piękne są również portale. Przed reformacją w kościele znajdowały się liczne ołtarze. Oprócz ołtarza głównego, kaplicy Panny Marii / dobudowana w roku 1406 / i kaplicy św. Anny (1414)/, jeszcze 6 ołtarzy bocznych zdobiło wnętrze- ołtarz ku czci św. Katarzyny, św. Mikołaja, św. Jakuba, Trójcy Przenajświętrzej i św. Elżbiety. Do roku 1486 istniał jeszcze jeden ołtarz ku czci św. Marii Magdaleny, a do roku 1486 ołtarz zwany ołtarzem Nędzników. W kościele znajdują się 2 stare dzwony, jeden z napisem ,, Ave Maria JSB ,, z XIV w. drugi pochodzi z roku 1504. W roku 1525 świątynia przeszła w ręce protestantów, Bartoszyce znalazły się wówczas w granicach nowo utworzonego Księstwa Pruskiego po likwidacji państwa krzyżackiego i sekularyzacji zakonu.

Działania wojenne w roku 1945 zrujnowały świątynię. Zniszczeniu uległo sklepienie oraz niemal całkowicie wyposazenie. Odbudowa kościoła zakończyła się w roku 1959, a konsekracja odbyła się 25.10.1959 r. Do roku 1974 świątynia była kościołem rektoralnym. Parafia została utworzona przez ks. Józefa Drzazgę 26.08.1974 roku. W nowej parafii rozpoczęto rekonstrukcję wyglądu wnętrza świątyni. Z. Z. Kowalscy odrestaurowali ołtarz główny, konfesjonały, epitafia, obrazy i rzeźby będące obecnie w świątyni. Prawie wszystkie przedmioty kultu znajdujące się w kościele pochodzą z lat 1610 - 1640. Najstarszym zabytkiem jest gotycka polichromowana grupa pasyjna z początku XV w. o ponad naturalnej wielkości przedstawiająca ukrzyżowanego Chrystusa oraz Maryję i Jana Ewangelistę. Piękne organy pochodzące z roku 1651 wykonane przez Wernera z Elbląga zostały mocno zniszczone w 1945 roku. Obecne zainstalowano w roku 1968.
Wnętrze kościoła całościowo uporządkowane jest przykładem piękna wystroju późnego renesansu, rzadko spotykanym na północnych terenach naszego kraju.
Opis ze strony parafii dokładniejsze informacje na wikipedii

Bartoszyce. Kościół, brama Lidzbarska i ul. Józefa Bema.