Nowy Ratusz (nie istnieje)

Neues Stadthaus

Nowy Ratusz w Poznaniu – nieistniejący budynek na Starym Rynku. Obiekt powstał po wyburzeniu w 1890, grożącego zawaleniem budynku Wagi Miejskiej. Był położony obok "Starego Ratusza", po jego zachodniej stronie. Pełnił funkcję siedziby władz miejskich. Został poważnie uszkodzony podczas II wojny światowej. Po wojnie postanowiono go nie odbudowywać. W jego miejscu odbudowano za to budynek Wagi Miejskiej.
Historia: 24 września 1884 rada miasta uchwaliła budowę nowego ratusza. Było to związane z problemami ...
Historia: 24 września 1884 rada miasta uchwaliła budowę nowego ratusza. Było to związane z problemami lokalowymi magistratu poznańskiego. 10 listopada wydział architektury magistratu przedstawił dziewięć projektów, nad którymi dyskutowano i poprawiano przez pięć lat. 7 listopada 1889 Heinrich Grüder przedstawił ostateczny plan, wraz z uwzględnieniem zagospodarowania pomieszczeń. 1890 roku magistrat ustalił budżet inwestycji, oraz wybrał plan elewacji. Zdecydowano również o rozbiórce wagi miejskiej. Budowa rozpoczęła się w czerwcu 1891 roku. W 1892 kończono już dach, a rok później pierwsi urzędnicy się wprowadzili. Ukończony budynek został otwarty i poświęcony 9 stycznia 1895. Po uroczystym posiedzeniu rady miasta w "Starym Ratuszu", ważne osobistości miasta przeszły łącznikiem do nowego budynku. Dalej uroczystości trwały w reprezentacyjnej sali posiedzeń. Przed uroczystymi przemówieniami i zwiedzaniem budynku wysłuchano utworu Niebiosa Sławią autorstwa Ludwika van Beethovena. Podczas renowacji w 1912 "Starego Ratusza" zbudowano nowy łącznik. Heinrich Grüder 12 listopada 1901 przedstawił plan rozbudowały gmachu w kierunku południowym. Projektowana część miała mieć dwa piętra i łączyć się z gmachem głównym nadziemnym łącznikiem. W 1945 w wyniku działań wojennych został poważnie zniszczony, a następnie rozebrany. Na jego miejscu zrekonstruowano budynek wagi miejskiej.
Źródło opisu: Wikipedia

Budowa Nowego Ratusza w Poznaniu na Starym Rynku. Ze zbiorów Biblioteki ...