Fontanna Wolności

Fontanna Wolności - fontanna zlokalizowana na pl. Wolności w Poznaniu. Autorami projektu są architekt Agnieszka Stochaj i rzeźbiarz Rafał Nowak. Otwarta w czerwcu 2012 r. fontanna składa się z dwóch 10-metrowych skrzydeł - żagli, po których spływająca woda umożliwia ochłodę wewnątrz fontanny. Całość znajduje się w płytkiej, żelbetowej cembrowinie, przez którą przerzucona została kładka. Wysokość fontanny wynosi ok. 9 metrów, wielkość cembrowiny 21 metrów. W umieszczono w cembrowinie ledowe lampy ...
Fontanna Wolności - fontanna zlokalizowana na pl. Wolności w Poznaniu. Autorami projektu są architekt Agnieszka Stochaj i rzeźbiarz Rafał Nowak. Otwarta w czerwcu 2012 r. fontanna składa się z dwóch 10-metrowych skrzydeł - żagli, po których spływająca woda umożliwia ochłodę wewnątrz fontanny. Całość znajduje się w płytkiej, żelbetowej cembrowinie, przez którą przerzucona została kładka. Wysokość fontanny wynosi ok. 9 metrów, wielkość cembrowiny 21 metrów. W umieszczono w cembrowinie ledowe lampy emitujące nocą kolorowe światło. Cała konstrukcja waży 700 ton. Łączny koszt fontanny to 3,72 mln zł.
Źródło opisu: Wikipedia

Fontanna Wolności na pl. Wolności w Poznaniu.