Drapacz Chmur

Izba Skarbowa, Hochhaus in Kattowitz, Wieżowiec

Drapacz Chmur to 17-kondygnacyjny (w tym dwie podziemne) budynek mieszkalny przy ul. Żwirki i Wigury 15 w Katowicach. Wysokość całkowita budynku wynosi 62 metry. Drapacz Chmur został zaprojektowany przez biuro konstrukcyjne Wydziału Robót Publicznych Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego (obliczenia do projektu wykonał prof. Stefan Bryła).

Dramach Chmur w Katowicach został wybudowany w latach 1930 - 1934, kierownikiem budowy był inż. Henryk Griffel. W momencie ukończenia budynek był jednym z najwyższych ...

Dramach Chmur w Katowicach został wybudowany w latach 1930 - 1934, kierownikiem budowy był inż. Henryk Griffel. W momencie ukończenia budynek był jednym z najwyższych w Polsce. Pierwotnie w budynku mieściły się urzędy - Inspektorat Kontroli Skarbowej, Urząd Akcyz i Monopolów, Urząd Katastralny, Urząd Kontroli Skarbowej, Urząd Opłat Stemplowych, Urzędy Skarbowe Podatków i Opłat Skarbowych I, II i III (część niższa) oraz mieszkania dla urzędników (część wyższa).

Okolica wieżowca(na pierwszym planie: skrzyżowanie ulic Jana Kilińskiego ...
    Katowicki wieżowiec, gdzie mieściła się również Izba Skarbowa ...