Panoramy Lubska, Lubsko
t.ziemlicki@wp.pl: Podmieniłem na większy i wyraźniejszy skan
2023 - 2024 Remont tunelu, Trzcińsko
Sendu: W tym czasie uruchomiona będzie zastępcza komunikacja autobusowa. Pasażerowie z trasy Szklarska Poręba-Jelenia Góra zawożeni są na stację do Janowic Wielkich.
Budynek nr 2, ul. Ogrodowa, Dzierżoniów
Danuta B.: Na szybko
Dworzec towarowy (dawny), ul. Madalińskiego Antoniego, gen., Wrocław
Danuta B.: To i sąsiednie zdjęcie (podobne) odpisałam od biurowca Cargo, bo go na żadnym nie widać. Przypięłam do dworca towarowego, który wymaga jednak uszczegółowienia. Na razie tak zostaje.
Danuta B.: Bardzo cenne zdjęcie!
Dom nr 5 (dawna plebania), ul. Szkolna, Nowogród Bobrzański
Hellrid: Poprawiłem ulice Roli Żymierskiego, zastąpiono ją nazwą Dobra, scaliłem. + dopisałem brakujące ulice.

Szyszka
FM
Krzysztof Bach

Tarok
Autor: maras°, Data dodania: 2018-04-07 23:03:42, Aktualizacja: 2018-04-14 20:57:42, Odsłon: 1270

Dawno temu sprowadziliśmy się w Nysie na nowe mieszkanie przy alei Wojska Polskiego.

/ /
maras | 2018-04-07 23:04:24
Polecam nowe opowiadanie Zoni :)
tadpole | 2018-04-08 20:42:56 | edytowany: 2018-04-09 16:45:50
.
marko | 2018-04-09 22:51:32
Kolejne niezwykle ciekawe opowiadanie. Sam mam gdzieś jedną, poniemiecką kartę do gry w skata - resztę gdzieś posiałem w dzieciństwie. Patrząc na ilustracje widzimy, skąd wzięły się nasze potoczne nazwy kolorów karcianych (żołądź, czerwień, dzwonki czy wino) - na tych kartach one po prostu są namalowane zamiast trefli, kierów, karo czy pików.
Czaja Leszek | 2018-04-10 11:00:43
Ja mieszkałem we Wrocławiu od 1948 r. przy ul.Jesiennej w poniemieckiej jednorodzinnej willi w której łącznie w pewnym okresie mieszkały 3 rodziny pochodzące z różnych stron Polski. My mieszkaliśmy w części reprezentacyjnej, która niestety była pozbawiona łazienki . Łazienkę zaaranżowaliśmy w kuchni która była urządzona w dawnej werandzie. WC był na korytarzu. Kuchnia była w suterenie użytkowanej przez inną rodzinę. Kuchnia była połączona z naszą częścią windą na dostarczanie jedzenia. Pełnowartościowa łazienka znajdowała się na I-piętrze pełniącym w czasach niemieckich funkcję sypialni. Taka sytuacja panowała po wojnie w wielu domach. Dodatkowe utrudnienie stanowiła obecność 3 rodzin o diametralnie różnych obyczajach (Białostoczczyzna,Lwów + Śląsk i centralna Polska. Często iskrzyło. Ale najważniejszy byl dach nad głową i położenie domu w ładnej dzielnicy Wrocławia.
Świetnie to opisałeś!