Huta żelaza Vorwärts (dawna)

Eisenhütte Vorwärts / Vorwärtshütte

Hutę żelaza Vorwärts (Naprzód!) przy obecnej ul. 1 Maja w Wałbrzychu uruchomiono w roku 1856. Była to pierwsza huta żelaza na Dolnym Śląsku. Huta posiadała dwa wielkie piece, walcownię, koksownię na 30 cel. Rudę żelaza - magnezyt sprowadzano z Kowar, hematyt ze Stanisławowa (kopalnia Carl Friedrich Gustav), używano również syderytu wydobywanego w wałbrzyskich kopalniach. Huta na początku lat 70. XIX wieku należała do spółki akcyjnej Bergwerks- und Hüttengesellschaft "Vorwärts", na czele której stał ...
Hutę żelaza Vorwärts (Naprzód!) przy obecnej ul. 1 Maja w Wałbrzychu uruchomiono w roku 1856. Była to pierwsza huta żelaza na Dolnym Śląsku. Huta posiadała dwa wielkie piece, walcownię, koksownię na 30 cel. Rudę żelaza - magnezyt sprowadzano z Kowar, hematyt ze Stanisławowa (kopalnia Carl Friedrich Gustav), używano również syderytu wydobywanego w wałbrzyskich kopalniach. Huta na początku lat 70. XIX wieku należała do spółki akcyjnej Bergwerks- und Hüttengesellschaft "Vorwärts", na czele której stał tajny radca handlowy Gustav v. Ruffer, (syn Gustawa Heinricha v. Ruffera, kupca i założyciela w 1837 r. komitetu budowy linii kolejowej z Wrocławia do Wałbrzycha). Akcjonariuszami huty byli także znani fabrykanci jak Tielsch, von Kulmitz, Kramsta. Akcje Spółki trafiły na giełdę w Berlinie w 1873 r., jednak traciły szybko na wartości. W annałach handlowych wzmiankowano, że 1871 r. huta osiągnęła zaledwie połowę produkcji z poprzedniego roku z powodu 6 miesięcznej przerwy w pracy (awarii) jednego z dwóch wielkich pieców. Zdolność produkcyjna huty w tym czasie wynosiła 160 tys. cetnarów żelaza surowego rocznie. W latach 1877-1880 huta nie pracowała. W 1880 uruchomiono zakład wzbogacania rudy żelaza z kopalni Vulkan w Kowarach, ale to nie pomogło w utrzymaniu zakładu. Wałbrzyska huta przegrała z hutami brytyjskimi. Ostatecznie hutę zamknięto w roku 1882 (wg innych źródeł 1886 r.).
/Petroniusz, ragnar, moose/

Jedna z najstarszych panoram Sobięcina z II poł. XIX wieku.