Nazwa

skwer Skaczącej Gwiazdy

Dawniej

Springstern

Skwer Skaczącej Gwiazdy (Springstern) – nazwa skweru pochodzi od historycznie położonych w tym rejonie dawnych murów miejskich - położona tu ulica Na Szańcach, to toponimiczny ślad po dawnych fortyfikacjach miejskich wzniesionych w latach 1771–1782 z rozkazu króla pruskiego Fryderyka II.

Samo określenie "Skaczącej Gwiazdy" wywodzi się natomiast od identycznej nazwy (Springstern) zespołu bastionów stanowiących północno-wschodnie umocnienia osiemnastowiecznego Wrocławia zlokalizowanych niegdyś ...

Samo określenie "Skaczącej Gwiazdy" wywodzi się natomiast od identycznej nazwy (Springstern) zespołu bastionów stanowiących północno-wschodnie umocnienia osiemnastowiecznego Wrocławia zlokalizowanych niegdyś właśnie w tym rejonie (zespół ten obejmował trzy bastiony: Różankowy – Rosenthaler Bastion, Psiego Pola – Hundsfelder Bastion i Nowowiejskiego – Neudorfer Bastion; wraz z obwałowaniami i fosami). Nazwa Springstern pochodzi od układu tego zespołu fortyfikacyjnego. Fortyfikacje te zostały rozebrane w 1807 r. po zdobyciu miasta przez wojska francuskie na ich rozkaz.

Skwer Skaczącej Gwiazdy, widok w strony Prusa w kierunku Na Szańcach ...
    Kiosk z artykułami motoryzacyjnymi.