Pomnik marszałka Józefa Piłsudskiego

Hotel Europejski
Ordynariat Polowy Wojska Polskiego

Nazwa

ul. Tokarzewskiego-Karaszewicza Michała, gen.

Ulica gen. Tokarzewskiego-Karaszewicza to w istocie króciutka ulica-łącznik odchodzący od Krakowskiego Przedmieścia w kierunku placu Marszałka Józefa Piłsudskiego. W rzeczywistości pełni rolę szlaku pieszego i parkingu dla samochodów. Patronem ulicy jest generał broni Michał Tokarzewski-Karaszewicz (1893-1964), legionista, attaché, dowódca w czasie kampanii wrześniowej, twórca ZWZ na Ziemi Lwowskiej, więzień NKWD - łagru i Łubianki. Po zwolnieniu dowódca w armii gen. Andersa. Po wojnie na emigracji, ...
Patronem ulicy jest generał broni Michał Tokarzewski-Karaszewicz (1893-1964), legionista, attaché, dowódca w czasie kampanii wrześniowej, twórca ZWZ na Ziemi Lwowskiej, więzień NKWD - łagru i Łubianki. Po zwolnieniu dowódca w armii gen. Andersa. Po wojnie na emigracji, od 1954 Generalny Inspektor Sił Zbrojnych i ministrem obrony narodowej w rządzie Rzeczypospolitej Polskiej na Uchodźstwie.

Komendantura niemiecka oraz Sobór św. Aleksandra Newskiego
    Zmiana pododdziałów wartowniczych na ulicy Tokarzewskiego-Karaszewicza, ...