Pomnik wojenny (Podbrzezie Górne)

Kriegerdenkmal

Istnieje częściowo

Na pomniku była tablica z brązu, na której widniało 20 nazwisk poległych mieszkańców Obersiegersdorf. Ostatnim na tej tablicy był żołnierz, który zginął w czasie urlopu. Pomnik został wykonany w betoniarni Schulz'a na Zissendorfer Strasse na zlecenie gminy i przekazany jako podarek. Zniszczony w latach 1945/46. Zachowały się dwie części: postument: ...
Na pomniku była tablica z brązu, na której widniało 20 nazwisk poległych mieszkańców Obersiegersdorf. Ostatnim na tej tablicy był żołnierz, który zginął w czasie urlopu. Pomnik został wykonany w betoniarni Schulz'a na Zissendorfer Strasse na zlecenie gminy i przekazany jako podarek. Zniszczony w latach 1945/46. Zachowały się dwie części: postument: i część pomnika na posesji nr 52.

Podpis: Einweihung Kriegerdenkmal, Ansprache Pastor Kolbe.(poświęcenie ...
    Einweihung Kriegerdenkmal, Ansprache Graf Kalckreuth. (poświęcenie ...