Państwowe Muzeum Etnograficzne
Kamienica nr 3

Nazwa

ul. Kredytowa

Dawniej

Nowopróżna Erywańska

Ulica Kredytowa (dawniej Nowopróżna, Erywańska) – ulica położona w Śródmieściu Północnym, która biegnie od zbiegu ul. Traugutta, ul. Mazowieckiej i pl. Małachowskiego na zachód bez przecznic do zbiegu ul. Jasnej i pl. Dąbrowskiego.
Ulica została wytyczona w 1856 roku w miejscu dawnej drogi i początkowo nazywana była Nowopróżną, gdyż była przedłużeniem na wschód ul. Próżnej, od ul. Mazowieckiej do ul. Marszałkowskiej. Wkrótce otrzymała nazwę Erywańska, na cześć hrabiego erywańskiego Iwana F. Paskiewicza. ...
Inicjatorem wytyczenia ulicy było Towarzystwo Kredytowe Ziemskie, którego gmach powstał w tym samym czasie. Ulica została wkrótce zabudowana kamienicami, a w wielu z nich znajdowały się ważne instytucje. W 1917 roku ulica uzyskała nową nazwę – Kredytowa – w nawiązaniu właśnie do Towarzystwa Kredytowego Ziemskiego.
W okresie międzywojennym ulicą zaczął kursować autobus linii A-bis, w 1925 roku otwarto tu pierwszą rozgłośnię Polskiego Radia. Zabudowa nie uległa dużym zniszczeniom w czasie II wojny światowej, najbardziej ucierpiały kamienicy w rejonie ul. Marszałkowskiej, pozostałe natomiast zachowały się i zostały odbudowane w mniej lub bardziej zmienionym kształcie.
W 1946 roku na ulicę Kredytową skierowano trolejbusy, natomiast w latach 50. XX wieku ulicę skrócono do ul. Jasnej, powstało też kilka nowych budynków, a jeden z nich, pod nr 8, w 1959 roku został wybrany jako pierwszy Misterem Warszawy.
Źródło: Warszawikia

Gmach przy ulicy Kredytowej nr 9. Do roku 1931 Ministerstwo Robot ...