Osiedle mieszkaniowe domków fińskich Jazdów

Kładka (al. Armii Ludowej / ul. Jazdów)

Fundacja Pomoc Polakom na Wschodzie
Przedszkole nr 129 Raj na Skarpie

Nazwa

ul. Jazdów

Ulica Jazdów – długa na prawie 400 metrów ulica położona w Śródmieściu. Łączy ulicę Piękną z aleją Armii Ludowej (nie ma jednak możliwości wjazdu w aleję). Zorientowana jest w kierunku północ-południe, nie posiada żadnych przecznic.

Przy ulicy Jazdów 12b mieści się ambasada Republiki Federalnej Niemiec, na której terenie znajduje się pomnik Przez Warszawę ku Wolności. Ulica Jazdów znana jest także z osiedla domków fińskich. Pod koniec 2012 roku rozebrano pierwsze cztery domki – w tej sytuacji ...

Przy ulicy Jazdów 12b mieści się ambasada Republiki Federalnej Niemiec, na której terenie znajduje się pomnik Przez Warszawę ku Wolności. Ulica Jazdów znana jest także z osiedla domków fińskich. Pod koniec 2012 roku rozebrano pierwsze cztery domki – w tej sytuacji pojawiło się wielu ich obrońców, którzy chcą zachowania domków i ustalenia drogą konsultacji społecznych ich nowej funkcji. Miasto ostatecznie zdecydowało się na ich zachowanie i zagospodarowanie na nowo.

Kierunkowskaz na osiedlu domków fińskich.