Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne

Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne

Początkowo siedziba MPK w Legnicy mieściła się przy ul. Wrocławskiej 112. W 1963 r. po ukończeniu remontu zajezdni tramwajowej, rozpoczęto budowę nowej zajezdni autobusowej i warsztatów naprawczych przy ul. I. Domejki 2 (ówczesna W. Hibnera) . Do nowej siedziby legnickie MPK przeprowadziło się wiosną 1965 r. W pierwszych latach funkcjonowania nowych obiektów biurowych i warsztatów MPK dzieliło je z ówczesnym MPO (Miejskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania). W czerwcu 1975 r. zostało utworzone województwo ...
Początkowo siedziba MPK w Legnicy mieściła się przy ul. Wrocławskiej 112. W 1963 r. po ukończeniu remontu zajezdni tramwajowej, rozpoczęto budowę nowej zajezdni autobusowej i warsztatów naprawczych przy ul. I. Domejki 2 (ówczesna W. Hibnera) . Do nowej siedziby legnickie MPK przeprowadziło się wiosną 1965 r. W pierwszych latach funkcjonowania nowych obiektów biurowych i warsztatów MPK dzieliło je z ówczesnym MPO (Miejskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania). W czerwcu 1975 r. zostało utworzone województwo legnickie, a co za tym idzie, MPK przekształcono w WPK, czyli Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne, które istniało ponad dwadzieścia lat. W dniu 18-12-1995 r. w wyniku podziału i przekształcenia Wojewódzkiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego w Legnicy powstała MPK sp. z o.o. która swą oficjalną działalność rozpoczęła z dniem 1. stycznia 1996 r.

Źródło: MPK Legnica
(Iras-Legzol)