Stary kamień graniczny

W Górach Suchych, podobnie jak w Kamiennych i Stołowych graniczne oznaczenia dóbr zakonnych związane są m.in z opactwem Broumov. Granica była oznaczana symbolem oznaczającym dźwigar (brzewno), czyli pniem drzewa pozbawionym gałęzi. Symbol ten jedną z dwóch części herbu Opactwa Broumowskiego, który przypomina o spotkaniu św. Wojciecha z księciem Bolesławem II w czasie polowania. Na północnym stoku Ruprechtickego Špičáka, przy szlaku zielonym/niebieskim stoi stary kamień graniczny z rytem brzewna ...
W Górach Suchych, podobnie jak w Kamiennych i Stołowych graniczne oznaczenia dóbr zakonnych związane są m.in z opactwem Broumov. Granica była oznaczana symbolem oznaczającym dźwigar (brzewno), czyli pniem drzewa pozbawionym gałęzi. Symbol ten jedną z dwóch części herbu Opactwa Broumowskiego, który przypomina o spotkaniu św. Wojciecha z księciem Bolesławem II w czasie polowania. Na północnym stoku Ruprechtickego Špičáka, przy szlaku zielonym/niebieskim stoi stary kamień graniczny z rytem brzewna i literami F - Friederikus A - abbas (opat) B - Brunensis i rokiem 1764 (ustawiony za rządów opata Friedericusa Grundmanna 1752-1772). Więcej na temat kamieni granicznych Opactwa w tych okolicach tutaj: i /moose/

Kamień graniczny opactwa broumovskiego pod Ruprechtickým Špičákiem ...
    Kamień z datą 1764 i literami "FB" stoi przy granicznej ścieżce ...