Budynek nr 4-10

Pierwotnie w tym miejscu stały kamienice czynszowe:
Albrechtstrasse nr 4, 6 i 8 (dawne, brak zdjęć): czterokondygnacyjne kamienice wzniesione pod koniec XIX w.
Albrechtstrasse nr 10 (dawna, brak zdjęć): pięciokondygnacyjna kamienica wzniesiona na początku XX w.
Wszystkie wymienione kamienice zostały spalone przez żołnierzy radzieckich w 1945 r. (zima lub wiosna).
W październiku 1969 r. zakończono budowę bloku mieszkalnego wypełniającego lukę po spalonych kamienicach. Inwestorem była Legnicka ...
W październiku 1969 r. zakończono budowę bloku mieszkalnego wypełniającego lukę po spalonych kamienicach. Inwestorem była Legnicka Spółdzielnia Mieszkaniowa. Autorem projektu był B. Maciejewski z Biura Projektów Służby Zdrowia we Wrocławiu. Budynek posiada cztery klatki schodowe oznaczone jak nieistniejące kamienice 4,6,8 i 10.
Współrzędne: 51.20051, 16.14941

Źródło:
W. Kalski, Legnicki Tarninów. Dzielnica i jej mieszkańcy (1878-1939), cz. 3. Śląski Dom Wydawniczy Media & Press Sp. z o.o. Legnica, 1998
(Iras-Legzol)

Budynek mieszkalny przy ul. Poselskiej 4-10 w Legnicy - widok ...