Budynek nr 5-7

lata 70. XX w.

W latach 1887-1899 na parceli Albrechtstrasse 5 mieściła się fabryka sztucznych ogni Hermanna Nicolai. Od 1905 do 1910 roku zabudowania fabryczne należały do Hermanna Förstera. Po 1910 r. zabudowania zostały rozebrane.
Pod adresem Albrechtstrasse 7 znajdował się parterowy lub jednopiętrowy budynek, który został rozebrany po II wojnie światowej.
Dopiero w latach siedemdziesiątych XX w. na parceli 5 i 7 wybudowano budynek warsztatowo-biurowy, który był własnością komunalną, administrowaną przez Zarząd ...
Dopiero w latach siedemdziesiątych XX w. na parceli 5 i 7 wybudowano budynek warsztatowo-biurowy, który był własnością komunalną, administrowaną przez Zarząd Gospodarki Mieszkaniowej w Legnicy. Do 01-04-2015 r. mieścił się tutaj Oddział Gospodarki Mieszkaniowej nr 5.

Źródło:
W. Kalski, Legnicki Tarninów. Dzielnica i jej mieszkańcy (1878-1939), cz. 3. Śląski Dom Wydawniczy Media & Press Sp. z o.o. Legnica, 1998

Budynek biurowy przy ul. Poselskiej 5-7 w Legnicy - widok od strony ...
    Budynek warsztatowo - garażowy należący do posesji przy ul. Poselskiej ...