Brama Nizinna

Brama Nizinna jest jedną z nielicznych nowożytnych miejskich bram fortecznych w Polsce. Bardzo dobrze zachowana, stanowi cenny przykład siedemnastowiecznej architektury militarnej, odznaczającej się wysokimi walorami architektonicznymi i cechami charakterystycznymi dla pełnionej przez siebie funkcji.
Będąc ważnym elementem nowożytnych fortyfikacjami Gdańska, prezentuje jeden z etapów rozwoju miejskich umocnień obronnych.

Historia
W XVI w. średniowieczne fortyfikacje Gdańska były już przestarzałe, ...

Historia
W XVI w. średniowieczne fortyfikacje Gdańska były już przestarzałe, dlatego władze miasta podjęły decyzję o wzniesieniu nowych umocnień. W 1547 r. przystąpiono do budowy nowożytnych fortyfikacji bastejowych, następnie bastionowych, ciągnących się po zachodniej stronie Starego i Głównego Miasta. W 1593 r. Anthonis von Obbergen wykonał plan przebudowy zachodniego odcinka umocnień na terenie Starego Przedmieścia. W latach 1622-1636 wzniesiono następny, południowy ciąg miejskich fortyfikacji bastionowych typu staroholenderskiego, zaprojektowany przez Corneliusa van den Boscha. Położona w tym ciągu fortyfikacji brama Nizinna miała za zadanie bronić wjazdu do Gdańska od strony nizin rozciągających się po południowej stronie miasta. Początkowo wychodziła na trakt tczewski - główną drogę prowadzącą do Gdańska od południa. Po wybudowaniu bramy Oruńskiej znalazła się na uboczu i w znacznym stopniu straciła swoje pierwotne znaczenie komunikacyjne. Brama została wzniesiona w 1626 r. według projektu Jana Strakowskiego, budowniczego i fortyfikatora wykształconego w Holandii. W latach 1649-1650 przed bramą wybudowano rawelin. Początkowo droga prowadziła przez prawe czoło rawelinu, w XVIII w. przeniesiono ją na lewe czoło. Całe założenie bramne ukończono w latach 1711-1712, budując pod rawelinem rozległy stok z krytą drogą i placami broni na narożach, przed stokiem wykonując zaś jeszcze jeden ciąg fosy. W latach 30. XX w. fosy i stok zlikwidowano. Sama brama zachowała się do dziś w niemal niezmienionej formie (w 1974 r. przebudowano wnętrza).

Za:

Gdańsk / Stare Przedmieście. Brama Nizinna (Lege Thor, Leeges ...