Kamienica nr 23

Kamienica Józefa Skwiercza

Kamienica o ciekawej, asymetrycznej bryle. Architekci Jerzy Müller i Stefan Reychman zaprojektowali ją w 1935 r. w nurcie późnego funkcjonalizmu: Budynek od ulicy ma pięć pięter, szóste piętro jest cofnięte uskokowo od strony podwórza. Na dachu zaplanowany został taras. Sień i klatki schodowe są bardzo eleganckie, z wolno stojącym słupem i dwukolorowym lastrykiem. Kamienica ma dwie windy – po jednej w każdej klatce schodowej. Duże przeszklenia narożnikowe w formie delikatnego wykusza są zawieszone ...
Kamienica o ciekawej, asymetrycznej bryle. Architekci Jerzy Müller i Stefan Reychman zaprojektowali ją w 1935 r. w nurcie późnego funkcjonalizmu: Budynek od ulicy ma pięć pięter, szóste piętro jest cofnięte uskokowo od strony podwórza. Na dachu zaplanowany został taras. Sień i klatki schodowe są bardzo eleganckie, z wolno stojącym słupem i dwukolorowym lastrykiem. Kamienica ma dwie windy – po jednej w każdej klatce schodowej. Duże przeszklenia narożnikowe w formie delikatnego wykusza są zawieszone w 1. i 2. kondygnacji – przed zmianą oprawy okien w latach 90. przez ich ażurowy prześwit widać było filary konstrukcyjne obu pięter. Przed wojną mieścił się tu Bank Zachodni oraz Instytut Bałtycki.

Gdynia. Ulica Świętojańska i kościół.
    Ulica Świętojańska oraz Gdyńska Kolegiata w czasie okupacji.