Wnętrza hotelu

Hotel Marriott (Centrum LIM)

Centrum LIM – kompleks biurowo-hotelowy zlokalizowany w centrum Warszawy, w którym mieści się m.in. Hotel Marriott. Budowa budynku rozpoczęła się w 1977. Obiekt został ukończony w 1989 i szybko zyskał prestiż oraz popularność za sprawą osiągnięcia jako jeden z pierwszych w Polsce standardu pięciogwiazdkowych pokoi hotelowych. Budynek został zaprojektowany przez Tadeusza Stefańskiego, Jerzego Skrzypczaka i Andrzeja Bielobradka. Bez trzydziestometrowej anteny wieżowiec do dachu liczy 140 metrów do ...
Centrum LIM – kompleks biurowo-hotelowy zlokalizowany w centrum Warszawy, w którym mieści się m.in. Hotel Marriott. Budowa budynku rozpoczęła się w 1977. Obiekt został ukończony w 1989 i szybko zyskał prestiż oraz popularność za sprawą osiągnięcia jako jeden z pierwszych w Polsce standardu pięciogwiazdkowych pokoi hotelowych. Budynek został zaprojektowany przez Tadeusza Stefańskiego, Jerzego Skrzypczaka i Andrzeja Bielobradka. Bez trzydziestometrowej anteny wieżowiec do dachu liczy 140 metrów do dachu (z masztem 170 m), 42 kondygnacje naziemne i 2 podziemne. Na dwóch dolnych piętrach znajduje się Galeria LIM. Obejmuje ona około 40 sklepów, kawiarnie i restauracje oraz kasy LOT-u. Na kolejnych, wyższych piętrach znajdują się biura, a od połowy budynku zaczynają się piętra hotelowe.

Hotel Marriott, pierwszy obiekt tej sieci w Europie Środkowo-Wschodniej, mieści się od 20 piętra wzwyż. Hotel posiada 523 pokoje i 16 sal konferencyjnych. Na ostatnim piętrze hotelu mieści się apartament prezydencki. W każdym pokoju znajduje się klimatyzacja i łącza satelitarne. Goście hotelu Marriott mają do dyspozycji saunę, basen, sale konferencyjne, restauracje i 9 barów. Wejście główne do hotelu znajduje się od strony ul. Emilii Plater. Na dwóch najwyższych kondygnacjach Centrum LIM znajduje się kawiarnia Panorama Sky Bar z jednym z najwyższych publicznie dostępnych widoków na Warszawę. Oficjalne otwarcie hotelu miało miejsce 2 października 1989. W 2013 przyjął on 155 tys. gości. W okresie transformacji systemowej w Polsce hotel Marriott był uważany za ulubione miejsce pobytu zagranicznych doradców, ironicznie zwanych z tego powodu „brygadami Marriotta”.
Źródło opisu i więcej informacji:

Warszawski hotel Marriott widziany z tarasu PKiN.