Węglin Północny

Majątek Węglin utworzono w XIX wieku po rozprzedaży dóbr Konopnica. W roku 1864 nabył go Stanisław Węgliński (od nazwiska którego wzięła się nazwa majątku). Prawdopodobnie w 1870 roku powstał otoczony parkiem dwór węgliński. Poza zwyczajową zabudową służącą hodowli i uprawie roli, gospodarstwo folwarczne posiadało również cegielnię i piece wapienne.

W 1907 roku majątek zakupili właściciele Konstantynowa – Zygmunt Sobieszczański i Kazimierz Wereszczański. W latach dwudziestych XX wieku dworek na ...

W 1907 roku majątek zakupili właściciele Konstantynowa – Zygmunt Sobieszczański i Kazimierz Wereszczański. W latach dwudziestych XX wieku dworek na Węglinie został rozbudowany według projektu Stanisława Wołodki. Otoczono go parkiem krajobrazowym. Na terenie dworu swoje miejsce znalazła jednoklasowa szkoła powszechna.

Podczas okupacji niemieckiej niedaleko majątku stacjonował oddział wojsk technicznych. Po II wojnie światowej na mocy reformy rolnej Węglin stał się własnością Skarbu Państwa.

W granice administracyjne miasta Węglin włączony został w 1959 roku. Obecnie są to dwie dzielnice – Węglin Południowy i Węglin Północny, które rozdziela aleja Kraśnicka.