Sławin

Sławin był dawniej folwarkiem pod lubelskim. Najstarsze informacje o wsi Sławin pochodzą z 1330 roku i mają kontekst prawny. Właściciel wsi – Dzierżek, kanonik kościoła św. Floriana w Krakowie wraz z bratem Hostosjuszem uzyskali wtedy od króla Władysława Jagiełły pozwolenie na przeniesienie wsi Sławin z prawa średzkiego na magdeburskie. Kolejnym właścicielem wsi – jak wynika z pism Jana Długosza – był Mikołaj Dzik herbu Dolina. Następnie majątek nabyli Ossolińscy z Abramowic, którzy w 1484 roku sprzedali ...
Sławin był dawniej folwarkiem pod lubelskim. Najstarsze informacje o wsi Sławin pochodzą z 1330 roku i mają kontekst prawny. Właściciel wsi – Dzierżek, kanonik kościoła św. Floriana w Krakowie wraz z bratem Hostosjuszem uzyskali wtedy od króla Władysława Jagiełły pozwolenie na przeniesienie wsi Sławin z prawa średzkiego na magdeburskie. Kolejnym właścicielem wsi – jak wynika z pism Jana Długosza – był Mikołaj Dzik herbu Dolina. Następnie majątek nabyli Ossolińscy z Abramowic, którzy w 1484 roku sprzedali Sławin (wraz z Wolą Sławińską) Warszowi Michowskiemu.

W połowie XVII wieku Sławin stanowił własność Rozwadowskiego, a następnie Zbigniewa Firleja. W roku 1676 Sławin należał do Kunegundy i Andrzeja Dydyńskich. Na lata 1703 – 1707 datuje się pierwsze przekazy źródłowe o istnieniu we wsi dworu. W roku 1801 właścicielami Sławina byli Wyrzykowscy. Wskutek ich rozrzutności, w 1824 roku Sławin wraz z Wolą Sławińską zajęty został przez komornika sądowego. Za czasów kolejnego właściciela – Jana N. Rzewuskiego – w 1881 roku Sławin oddzielony został od Woli Sławińśkiej. Od 1894 roku właścicielem wsi był lubelski przemysłowiec – Wilhelm Krebs, dzięki któremu nastąpił rozkwit gospodarczy Sławina oraz odnowienie dworu.

Od 1916 do 1946 roku Sławin był własnością Krychowskich. W tym czasie folwark został rozbudowany i w 1937 roku liczył 11 murowanych budynków. Po II wojnie światowej majątek został rozparcelowany, a dworek stał się własnością skarbu państwa. W latach 50. XX wieku zniszczony przez pożar obiekt został przebudowany i stracił swoje cechy stylowe. Nowym użytkownikiem dworu został Miejski Zarząd Budownictwa Mieszkaniowego, który teren dawnego folwarku wykorzystał jako własną bazę transportową. W granice Lublina Sławin włączony został w 1959 roku.