Abramowice

Abramowicze, Abramowycze, Abrahamowicze

Wieś Abramowice istniała już w XV wieku i posiadała drewniany kościół parafialny. Wymienia ją Jan Długosz w Księdze beneficjów diecezji krakowskiej, powstałej w latach 1440–1480, używając nazw Abramowicze, Abramowycze oraz Abrahamowicze. Kościół parafialny murowany został wzniesiony przez Wincentego Jezierskiego w 1786 roku.

W 1827 roku miejscowość liczyła 24 domy i 190 mieszkańców. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego z 1880 roku podaje, że wieś i folwark Abramowice należały do gminy Zemborzyce; ...

W 1827 roku miejscowość liczyła 24 domy i 190 mieszkańców. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego z 1880 roku podaje, że wieś i folwark Abramowice należały do gminy Zemborzyce; w miejscowości działała gorzelnia, a najbliższa stacja pocztowa i kolejowa znajdowały się w Lublinie.

W spisie powszechnym z 1921 roku uwzględnione są osobno: wieś Abramowice Prywatne (33 domy, 278 mieszkańców) i Abramowice Kościelne (22 domy, 178 mieszkańców), a także folwark Abramowice (9 domów, 239 mieszkańców), kolonia i leśniczówka Abramowice oraz wieś Wólka Abramowicka (65 domów, 469 mieszkańców).

Nazwa Zdjęć Obiektów

1. Lublin / ul. Abramowicka