Kościół św. Antoniego Padewskiego

Parafię rzymsko-katolicką w Sokółce ufundował król polski Zygmunt III w 1592 roku. Pierwotny drewniany kościół pod wezwaniem Wniebowzięcia NMP spłonął w 1796 roku. W latach 1840 - 1848 staraniem ks. dziekana Jerzego Kruszczuna wybudowano z kamienia i cegły trzynawową światynię w stylu neoklasycystycznym z dwiema wieżami. Projektantem świątyni był prawdopodobnie Aleksander Grodecki, który praktykował u słynnego architekta Piotra Aignera. Kościół usytuowany jest na szczycie niewielkiego wzniesienia ...
Parafię rzymsko-katolicką w Sokółce ufundował król polski Zygmunt III w 1592 roku. Pierwotny drewniany kościół pod wezwaniem Wniebowzięcia NMP spłonął w 1796 roku. W latach 1840 - 1848 staraniem ks. dziekana Jerzego Kruszczuna wybudowano z kamienia i cegły trzynawową światynię w stylu neoklasycystycznym z dwiema wieżami. Projektantem świątyni był prawdopodobnie Aleksander Grodecki, który praktykował u słynnego architekta Piotra Aignera. Kościół usytuowany jest na szczycie niewielkiego wzniesienia w głębi zabudowy niżej położonej ul. Grodzieńskiej. Zasadniczą bryłę kościoła wzniesiono w latach 1840-1848. Była to budowla na rzucie prostokąta z dwiema wieżami i trzema nawami. Kościół ten, pod wezwaniem św. Antoniego Padewskiego, konsekrował 9 czerwca

Sokółka. Widok ogólny. Osiedle mieszkaniowe "Zielone". Klasycystyczny ...
    Sokółka. Zabytkowy kościół z 1848 r. Fot. L. Surowiec. KAW.