Przystanek kolejowy Warszawa Stadion

Stacja metra Stadion Narodowy

Nazwa

ul. Sokola

Ulica Sokola – najdalej na południe wysunięta ulica Pragi Północ, biegnąca wzdłuż kolejowej linii średnicowej od ulicy Zamoyskiego do Wybrzeża Szczecińskiego. Geneza nazwy ulicy jest nieznana i została nadana na początku XX wieku. Po 1989 roku w związku z uruchomieniem na pobliskim Stadionie Dziesięciolecia targowiska "Jarmark Europa" ulica stanowiła przez wiele lat zaplecze dla handlarzy, którzy w zlokalizowanych przy niej magazynach przechowywali swój towar. Od 30 września 2014 roku ulica Sokola ...
Od 30 września 2014 roku ulica Sokola jest fragmentem planowej Trasy Świętokrzyskiej.
Póki co, nie ma (2019) połączenia z ul. Targową, co jest jednak zaplanowane.