Detale architektoniczne

Złota Kamienica

Steffenshaus

XVII

ZŁOTA KAMIENICZKA (Dom Steffensów, Dom Speimanna). Posesja w 2. połowie XIV wieku była własnością ławnika i rajcy Meinharda Steina. Od 1601 roku własność Johanna Speimanna. W 1609 polecił on wzniesienie nowej kamienicy, według projektu Abrahama van den Blocka, z kamienną manierystyczną fasadą o bogatej dekoracji rzeźbiarskiej, ukończonej w roku 1618, fragmentarycznie przypisywanej Hansowi Voigtowi z Rostocku. Kamieniczka jeszcze za życia Johanna Speimanna pełniła funkcję muzeum osobliwości, z kolekcją ...
ZŁOTA KAMIENICZKA (Dom Steffensów, Dom Speimanna). Posesja w 2. połowie XIV wieku była własnością ławnika i rajcy Meinharda Steina. Od 1601 roku własność Johanna Speimanna. W 1609 polecił on wzniesienie nowej kamienicy, według projektu Abrahama van den Blocka, z kamienną manierystyczną fasadą o bogatej dekoracji rzeźbiarskiej, ukończonej w roku 1618, fragmentarycznie przypisywanej Hansowi Voigtowi z Rostocku. Kamieniczka jeszcze za życia Johanna Speimanna pełniła funkcję muzeum osobliwości, z kolekcją obrazów, rzeźb, wyrobów rzemiosła artystycznego, minizbrojownią z mediolańskimi zbrojami i biblioteką. Po kamieniczce-muzeum raz w tygodniu oprowadzał zainteresowanych gości specjalnie wynajęty do tego celu i przeszkolony kustosz.W roku 1924 przebudowana na bank. W XVIII wieku w sień wbudowano kantorek i antresolę. Zniszczona w 1945, ocalała fasada (zniszczone fragmenty zrekonstruowano według projektu Mariana Bajdo). Trójosiowa, czterokondygnacyjna fasada o podziałach pilastrowych ma bogatą, złoconą kamienną dekorację.Zniszczone w 1945 przedproże zrekonstruowano z użyciem oryginalnych elementów, konserwowanych w 1990. W 1995 roku zabezpieczono także elewacje i wyremontowano dach, renowacja fasady w latach 1999–2001. (źródło: Gedanopedia) - [sawa]

Wejście do Złotej Kamienicy przy ulicy Długi Targ w Gdańsku.
    Gdańsk. Złota Kamieniczka przy Długim Targu 41, ok. 1919 r. ZŁOTA ...