Stacja metra Wawrzyszew

Stacja metra Wawrzyszew – stacja linii M1 metra w Warszawie zlokalizowana w okolicach ulic: Kasprowicza, Wolumen, Lindego. Stacja jednokondygnacyjna. Perony, szerokości 4.5 metra każdy, są rozmieszczone po bokach stacji, a tory metra pośrodku. Długość stacji 149 m. Cała stacja jest położona wzdłuż ulicy Kasprowicza. Głowica południowa wychodzi na ulice Wolumen oraz Lindego. Północne wyjścia są blisko ul. Wergiliusza. Stacja jest zlokalizowana tuż obok bazaru "Wolumen". Na końcach stacji są umieszczone ...
Stacja metra Wawrzyszew – stacja linii M1 metra w Warszawie zlokalizowana w okolicach ulic: Kasprowicza, Wolumen, Lindego. Stacja jednokondygnacyjna. Perony, szerokości 4.5 metra każdy, są rozmieszczone po bokach stacji, a tory metra pośrodku. Długość stacji 149 m. Cała stacja jest położona wzdłuż ulicy Kasprowicza. Głowica południowa wychodzi na ulice Wolumen oraz Lindego. Północne wyjścia są blisko ul. Wergiliusza. Stacja jest zlokalizowana tuż obok bazaru "Wolumen". Na końcach stacji są umieszczone schody ruchome i stacjonarne. Wyjściem do stacji jest murowany budynek z rozsuwanymi drzwiami, a nie – jak dotychczas – zadaszona wiata. Stację charakteryzuje oryginalne, pomalowane na czerwono wejście od strony bazaru "Wolumen". Peron jest utrzymany w kolorach szarości z kamiennymi ławkami. Bielański odcinek metra Słodowiec – Młociny był budowany metodą odkrywkową. Uruchomienie stacji Stare Bielany i Wawrzyszew było uwarunkowane stopniem zaawansowania pracy przy budowie stacji Młociny. Za stacją Wawrzyszew nie ma zwrotnicy umożliwiającej zawracanie składów. Aby zawrócić, pociągi jeżdżą do komory torów odstawczych, która znajduje się za stacją Młociny.
Źródło opisu i więcej informacji: Wikipedia

Stacja metra Wawrzyszew. Autor zdjęcia: Patryk Korzeniecki, licencja: ...