Stacja metra Marymont

Stacja metra Marymont – stacja linii M1 metra w Warszawie zlokalizowana przy zbiegu ulic: al. Słowackiego, ul. Popiełuszki i ul. Armii Krajowej. Oddalona od stacji Plac Wilsona o 860 metrów. Oddana do użytku 29 grudnia 2006 roku. Stacja dwukondygnacyjna - peron oraz galeria (podobnie jak na stacji Dworzec Gdański). Peron–wyspa, o szerokości 10 metrów i długości 120 metrów. Na terenie stacji znajdują się publiczne toalety, bankomat oraz 4 punkty handlowo-usługowe. Wnętrze jest wykończone granitem, ...
Stacja metra Marymont – stacja linii M1 metra w Warszawie zlokalizowana przy zbiegu ulic: al. Słowackiego, ul. Popiełuszki i ul. Armii Krajowej. Oddalona od stacji Plac Wilsona o 860 metrów. Oddana do użytku 29 grudnia 2006 roku. Stacja dwukondygnacyjna - peron oraz galeria (podobnie jak na stacji Dworzec Gdański). Peron–wyspa, o szerokości 10 metrów i długości 120 metrów. Na terenie stacji znajdują się publiczne toalety, bankomat oraz 4 punkty handlowo-usługowe. Wnętrze jest wykończone granitem, stalą, szkłem i aluminium, przeważają kolory srebrny i niebieski. Wzdłuż galerii, na 37-metrowej ścianie młodzi twórcy będą prezentować swoje prace, wystrój będzie się zmieniał co 2 miesiące. Stacja położona jest przy skrzyżowaniu ulicy Słowackiego i Popiełuszki, obok Hali Marymonckiej. Wyjścia z głowicy północnej zostały skierowane w stronę alei Armii Krajowej, tam znajdują się windy. Na obu końcach stacji zostały umieszczone schody ruchome i stacjonarne. Projekt stacji- Biuro Projektów AiB, Generalny Projektant Zdzisław Kostrzewa, wnętrza-Agencja 3A- Agnieszka Sadkowska, Mirosław Duchowski.
Źródło opisu i więcej informacji: Wikipedia

Stacja metra Marymont. Autor zdjęcia: Ania0ania, licencja: domena ...