Stacja metra Muranów (planowana)

Nie istnieje

Stacja metra Muranów - nazwa stacji została nadana uchwałą Rady Narodowej m.st. Warszawy 16 grudnia 1983. Została wyłączona z budowy ze względu na oszczędności razem ze stacją Plac Konstytucji. Według planów znajdować się miała między stacjami: od południa Ratusz Arsenał (635 metrów od stacji) i od północy Dworzec Gdański (899 metrów od stacji)[2], w pobliżu skrzyżowania ulic Anielewicza i ówczesnej ul. Nowotki (obecnie ul. Andersa) na osiedlu Muranów). Zagęszczenie stacji metra w centrum miałoby ...
Stacja metra Muranów - nazwa stacji została nadana uchwałą Rady Narodowej m.st. Warszawy 16 grudnia 1983. Została wyłączona z budowy ze względu na oszczędności razem ze stacją Plac Konstytucji. Według planów znajdować się miała między stacjami: od południa Ratusz Arsenał (635 metrów od stacji) i od północy Dworzec Gdański (899 metrów od stacji)[2], w pobliżu skrzyżowania ulic Anielewicza i ówczesnej ul. Nowotki (obecnie ul. Andersa) na osiedlu Muranów). Zagęszczenie stacji metra w centrum miałoby na celu lepszą komunikację z Młocin i Kabat do wybranych punktów w centrum miasta. Mimo że w 2006 władze Warszawy zdecydowały o budowie pominiętych stacji metra – Plac Konstytucji i Muranów, wiadomo już, że ta druga najprawdopodobniej nie powstanie. Od 2010 działa Stowarzyszenie Inicjatyw Społeczno-Kulturalnych Stacja Muranów, zajmujące się realizacją projektów kulturalnych i społecznych na terenie dzielnicy. Wybudowana, lecz niewykończona stacja pojawia się w postapokaliptycznej powieści Kompleks 7215 Bartka Biedrzyckiego.
Źróło opisu: Wikipedia